dimarts, 13 de desembre del 2011

LA PARAULA POESIA

La paraula poesia procedeix del llatí, amb rel lèxica grega. “Poiesis” significa “creació”, és la manifestació literària en el seu més ampli aspecte dels sentiments, la seva pronunciació despren un aire de romanticisme i delicadesa. Poesia és el llambreig de la paraula, que a la vegada revela bellesa i riquesa, és la fusió de l’enamorament, l'estima i la passió, també l'art de la paraula, la creació d'una parella harmoniosa, l'enllaç magistral de l'enteresa i la tendresa, és la plena llibertat dels pensaments. La podem comparar amb la mar, quan s'envesteix de fúria i ràbia, omplint el penya-segat de llàgrimes, també de finor i subtilesa, quan el cel deslliurat de núvols obté fulgidesa i fa que la mar sigui el seu mirall refulgent de pau. També la podem comparar amb la música, cada paraula és un so, que a la vegada va acompanyada d’un ritme que fa d'ella una estrofa delicada i acompassada d'encant, acabant el vers amb una melodia màgica, que et contagia l'ànima de saviesa.
 Pot néixer de dues formes, quan estàs molt feliç o molt trist i vols oblidar. La poesia no està escrita a cap full, és compondre amb el cor, on s'imprimeixen històries bones i altres plenes de tristor, que et deixen records perdurables, també s'escriuen promeses i angúnies, endurint l'esser interior de fortalesa. Ella és la màxima expressió de l'essència dels sentiments, com un ventall replet de tots els colors, tots junts amb harmonia, cada un fent costat a l'altre i dibuixant el camí. Si deixam que s'impregni de sensacions i bellesa, causarà un efecte emotiu i especial a la persona que la llegeixi, et permetrà somniar, viatjar a través del temps i aconseguirà que visquem intensament les paraules que tenen la força de transportar-te el món de la sensitivitat.
El poeta xilè Vicente Huidobro va escriure una cèlebre frase, la qual diu: ”El poeta es un pequeño Diós”. Totes les persones portam poesia viva dins el nostre cor, si agafam temps de soledat, tan indispensable per asserenar-nos, ens sorprendrem al veure la quantitat de poesia que portam dintre i de la seva qualitat exquisida. Ella és el firmament replet d'estels, és l'existència de l'univers etern, és creació, la seva vivesa ens fa créixer en lo més profund del nostre ser. La POESIA té vida pròpia.
Si me preguntan que es poesía debo decirles, no sé; pero si le preguntan a mi poesía, ella les dirá quien soy yo.(Pablo Neruda).
                                                                       Rosa Seguí Seguí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada